EU od 2023. oporezuje digitalne platforme, među njima Amazon, Uber, Airbnb

Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi također trebale plaćati pravedni dio poreza.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Brod "LNG Croatia" u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom

Brod "LNG Croatia" u utorak je uplovio u Omišalj s prvim količinama ukapljenog prirodnog plina (LNG), koje su potrebne za probni rad LNG terminala, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tom je prigodom ocijeno kako je osiguran novi dobavni pravac i Hrvatska ucrtana na energetsku kartu svijeta.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

"PDV je previsok, ali je u krizi nerelevantan. Ako ne poslujete, ne plaćate PDV"

Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK, govorio je kao gost u Newsroomu o izgledima ekonomije Hrvatske u pandemiji i položaju vlasnika tvrtki.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo EK nastavak mjera pomoći poljoprivrednicima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obratila se povjereniku Europske komisije Januszu Wojciechowskom povodom borbe s drugim valom pandemije COVID-19 koji je snažno pogodio sektor poljoprivrede te upozorila na važnost žurnog nastavka provedbe predloženih mjera pomoći poljoprivrednicima.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

„U krizi je najvažnije ostati trezven“

„U krizi je najvažnije ostati trezven. Ne dozvoliti strahu da nas paralizira i da uspori početak traženja rješenja. Što je problem veći to je više rješenja za njega, a najbolja rješenja su ona najjednostavnija za koje je potrebno dosta znanja i iskustva.“, rekao je na danas održanom Forumu obiteljskih poduzeća Boris Popović, suvlasnik i direktor poduzeća Alarm Automatika iz Rijeke.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije

Vlade eurozone i Europska središnja banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu potporu no što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije covida-19, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Šef HUP-a o mjerama: Očito se gasi požar, ali požar treba gasiti kad izbije

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o stanju u hrvatskom gospodarstvu koje je snažno pogođeno koronakrizom. Osvrnuo se i na nove mjere pomoći kojima Vlada nastoji pomoći poduzetnicima kojima je ograničeno poslovanje.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

OECD: Bolja suradnja u cijepljenju i zdravstvu znači i brži gospodarski oporavak

Cijepljenje protiv covida 19, koordinirana zdravstvena politika zemalja širom svijeta i financijska podrška vlada poduprijet će oporavak svjetskog gospodarstva u 2021., istaknula je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Ministarstvo financija izdalo jednogodišnje trezorce u iznosu od 2 milijarde kn

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo dvije milijarde kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa, što je za 400 milijuna kuna više od planiranoga, uz i nadalje nisku kamatnu stopu od 0,06 posto.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Đuro Đaković grupa zaprimila dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora

Đuro Đaković grupa u utorak je izvijestila da je zaprimila dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora za dokapitalizaciju, koje će idućih dana razmotriti i odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Potrošačke cijene u eurozoni i u studenome pale 0,3 posto

Potrošačke cijene u eurozoni u studenome su treći mjesec zaredom bile 0,3 posto niže u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pritisnute kontinuiranim oštrim padom cijena energenata, pokazuju u utorak procjene Eurostata.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

U Osijeku novi laboratorij za fizikalno-kemijsku i senzornu analizu vina

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u utorak je u Osijeku otvorila laboratorije za fizikalno-kemijske analize te za senzorne analize vina, čime se jačaju kapaciteti agencije i povećava njena dostupnost proizvođačima.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen

Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 milijuna eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugljen, objavila je u utorak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugljen i prelasku na čiste izvore energije.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Osnovan Ekonomski savjet predsjednika Republike

Predsjednik RH Zoran Milanović osnovao je Ekonomski savjet, za čijeg je predsjednika imenovan njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, priopćeno ju utorak iz predsjednikova ureda.

Izvor:
Datum: 1.12.2020.

Potrošnja na crni petak ove godine pala 7,75 posto

Hrvatski su građani ove godine na "crni petak" potrošili 391,7 milijuna kuna, što je pad od 7,75 posto u odnosu na isti dan prošle godine, a podaci o potrošnji od četvrtka do nedjelje govore o još većem padu, za 22 posto, objavili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Izvor:
Datum: 1.12.2020.