^

Objave za medije

15.03.2024. Hodogram predstečajnog procesa

Poduzeća se učestalo susreću s nekom vrstom krizne situacije kao rezultat utjecaja unutarnjih ili vanjskih čimbenika poslovanja. Česta je pojava da se kriza prekasno identificira, a kada ona postane očita nastupaju problemi za poduzeće i njegove vjerovnike koji najčešće rezultiraju kašnjenjem ili nemogućnošću podmirivanja vlastitih obveza. Ukoliko kriza uđe u fazu u kojoj se problemi ne mogu samostalno riješiti, poduzeća su u takvim situacijama prisiljena pokrenuti stečajni ili predstečajni postupak.

Saznajte više

06.05.2022. Analiza gospodarskih kretanja u Republici Hrvatskoj i najznačajnijim djelatnostima (2/2)

Financijski portal Fininfo (www.fininfo.hr) je u prvom dijelu svoje analize gospodarskih kretanja u Republici Hrvatskoj i najznačajnijim djelatnostima prikazao kretanje osnovnih odrednica gospodarstva Republike Hrvatske (poput broja subjekata, broja zaposlenih, poslovnog prihoda i sl.). U drugom dijelu analize prikazat će se kretanje određenih financijskih pokazatelja cijelog gospodarstva i pojedinih djelatnosti u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Kao i u prvom dijelu analize, predmet drugog dijela analize bit će također svi subjekti koji su predali godišnje financijske izvještaje za promatrane godine.

Saznajte više

28.06.2021. Analiza poslovanja subjekata u 2020. g.

Fininfo.hr napravio je analizu poslovanja subjekata u 2020. godini na temelju godišnjih financijskih izvještaja predanih do kraja svibnja 2021. U nastavku je pregled najzanimljivijih dijelova i zaključaka o rezultatima poslovnih subjekata i utjecaju pandemije koronavirusa na hrvatsku ekonomiju. Kako bismo osigurali usporedivost i konzistentnost podataka, analizirali smo subjekte koji su poslovali u 2019. i 2020.g., a do kraja svibnja ove godine su predali financijske izvještaje. Takvih subjekata je otprilike jedna trećina, a u sličnom omjeru sudjeluju i u poslovnim prihodima svih društava koja su predala izvještaje za 2019. godinu.

Saznajte više

23.03.2021. Fininfo analiza - pandemija

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa. Pandemija koronavirusa događaj je koji je do temelja protresao globalno gospodarstvo. Ekonomije svih zemalja u zadnjih godinu dana posluju u uvjetima visoke neizvjesnosti i nestabilnosti. Poslovnim subjektima je iznimno teško odabrati kvalitetne i pouzdane partnere, a uvelike je otežana i procjena poslovanja konkurenata. Velika je nepoznanica može li kupac uistinu platiti te hoće li dobavljač zaista isporučiti ugovoreni proizvod ili uslugu.

Saznajte više

15.02.2021. Analiza izloženosti gospodarstva pandemiji koronavirusa

Fininfo vam donosi analizu izloženosti gospodarstva pandemiji koronavirusa koja prikazuje utjecaj aktualne pandemije na poslovne subjekte ovisno o njihovoj veličini te njene učinke na različite sektore (djelatnosti) gospodarstva. Analizirali smo i efekt potpora države na poslovne subjekte i na ekonomiju Republike Hrvatske, a podloga za izradu analize su podaci o isplatama potpora za očuvanje radnih mjesta za razdoblje od ožujka do lipnja i ostale relevantne informacije i podaci.

Saznajte više

18.12.2020. Ulaganje u informatizaciju sustava i poslovnih procesa za rast i razvoj u vremenu digitalizacije i napredne tehnologije

Potreba za informatizacijom sustava i poslovnih procesa, kao i digitalizacijom, ovog je proljeća dočekala brojne tvrtke i organizacije te su ih one bile primorane primijeniti u većoj ili manjoj mjeri na svom poslovnom modelu i svakodnevici, kako bi se prilagodili poslovanju u vrijeme pandemije.

Saznajte više

22.10.2020. Analiza gospodarskih kretanja u RH u 2019. godini

Trend rasta bruto domaćeg proizvoda nastavljen je u 2019. godini i iznosio je 2,9%, odnosno bio je 0,2 postotna boda viši nego za 2018. Povećana dinamika rasta može se uočiti u svim aspektima ukupne potražnje, a rast je najviše ubrzan kod investicija u fiksni kapital te kod državne potrošnje. Ipak, na ukupan rast BDP-a pojedinačno najviše je utjecao rast osobne potrošnje, odnosno potrošnje stanovništva.

Saznajte više

25.5.2020. Analiza potpora za očuvanje radnih mjesta

Zbog zatvaranja ili ograničavanja obavljanja značajnog dijela gospodarskih djelatnosti odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske došlo je do velikog smanjenja poslovnih aktivnosti. Smanjenje poslovnih aktivnosti gospodarstva posebno je vidljivo na značajnom padu poslovnih prihoda velikog broja poslovnih subjekata koji su se prijavili za potporu za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pad prihoda veći od 20% bio je uvjet za ostvarivanje prava na potporu.

Saznajte više

22.5.2020. Analiza utjecaja mjera ograničavanja poslovnih aktivnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa

Pojava i širenje koronavirusa događaj je koji je nakon gospodarske krize 2008. godine najviše uzdrmao svjetsko gospodarstvo. Izvjesno je da će sve ekonomije svijeta, a tako i naša, kroz dulje razdoblje osjećati posljedice koje su prouzrokovane smanjenjem poslovnih aktivnosti na minimum u svrhu zaštite zdravlja. Ukupan teret neće snositi samo poslovni sektor, već i država koja je zbog ozbiljnosti situacije primorana na implementaciju mjera u obliku fiskalnih i monetarnih stimulansa gospodarstvu, kako bi zaštitila vlastito stanovništvo i domaće pravne subjekte.”

Saznajte više

26.11.2019. Prva Fininfo konferencija – Budućnost poslovnih informacija

Prva Fininfo poslovna konferencija pod imenom Budućnost poslovnih informacija okupila je u hotelu International više od dvjesto sudionika - renomiranih predstavnika poslovne scene, poduzetnika, kao i svih onih željnih čuti zašto je važna upotreba poslovnih informacija u praksi - danas i u budućnosti. Kako navodi Edin Leho, direktor tvrtke EL KONCEPT i pokretač Fininfa, projekta koji je nedavno dobio priznanje visoke kvalitete, oznaku Izvorno hrvatsko.”

Saznajte više

12.11.2019. Fininfo postao nositelj prestižne oznake Izvorno hrvatsko

Poznati portal i poslovno-financijska aplikacija Fininfo (www.fininfo.hr) pridružio se visokokvalitetnim proizvodima i uslugama koje nose znak kvalitete Izvorno hrvatsko i tako zasluženo postao nositeljem ove prestižne oznake koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora. Proizvodi i usluge koje su rezultat razvojno-istraživačkog rada, invencije, inovacije ili dugogodišnje tradicije prolaze niz zahtjevnih kontrola Centra za kvalitetu HGK kao i nezavisne stručne komisije kako bi se utvrdili svi elementi koji proizvod ili uslugu čine Izvorno hrvatskom, što ovu pouzdanu oznaku čini prepoznatom i cijenjenom u javnosti.

Saznajte više

9.12.2018. Važan korak u razvoju transparentnog regionalnog tržišta poslovnih i bonitetnih informacija

Konferencija regionalnih bonitetnih agencija s područja bivše Jugoslavije, Adria Business Information Network, održana je ove godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom poduzeća EL KONCEPT d.o.o., vlasnika Fininfo portala (www.fininfo.hr). Dosadašnjim partnerima se kao novi član pridružio makedonski Target group d.o.o. Proširenje suradnje će doprinijeti upotpunjenju opsega regionalnih poslovnih i bonitetnih informacija, kao i povećanju njihove kvalitete.

Saznajte više

7.10.2016. Pružatelji poslovnih i bonitetnih informacija iz regije nastavljaju suradnju

Agencije koje se bave poslovnim i bonitetnim informacijama iz zemalja regije, koje su u veljači 2016. u Banja Luci potpisale Protokol o suradnji, sastale su se u Bečićima u Crnoj Gori. Na sastanku je razmijenjeno iskustvo iz dosadašnje suradnje i utvrđene smjernice budućih zajedničkih akcija. Radi se o renomiranim i respektabilnim poduzećima, koja zauzimaju značajno mjesto u industriji poslovnih informacija u zemljama regije: LRC BIS iz Sarajeva, Prva bonitetna agencija iz Ljubljane, CUBE Risk Management iz Beograda, EL KONCEPT iz Zagreba i BI Consulting iz Podgorice.

Saznajte više

19.2.2016. Bonitetne agencije iz zemalja regije potpisale protokol o suradnji

Bonitetne agencije iz zemalja regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske potpisale su Protokol o suradnji.

Protokol su potpisali: Ratko Nikolić - BI Consulting /Crna Gora/, Adnan Hrenovica-LRC BIS /BiH/, Ermin Cero -TRON System/BiH/, Dragica Razboršek - EBonitete /Slovenija/, Milan Popadić - CUBE Risk Management /Srbija/ i Edin Leho - EL Koncept /Hrvatska/. Potpisivanje je upriličeno u Banjaluci.

Saznajte više

Završetak razvoja internetskog portala Fininfo

Poduzeće EL KONCEPT završilo je s razvojem internetskog portala Fininfo (www.fininfo.hr). Portal Fininfo razvijen je u sklopu europskog programa EUREKA, a svojim korisnicima osigurava pregled svih relevantnih informacija o poslovanju hrvatskih pravnih subjekata na jednom mjestu.

Saznajte više