^

Nafta jeftinija zbog sve gore pandemije koronavirusa i zaliha nafte u SAD-u

Cijene nafte pale su u petak na svjetskim tržištima ispod 42 dolara, pritisnute rastom zaliha i rekordnim dnevnim porastom broja novozaraženih u SAD-u, koji su potaknuli zabrinutost za gospodarski oporavak i potražnju za naftom.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Krajem lipnja 150.651 nezaposleni, 38 i pol tisuća više nego lani

Krajem lipnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bila je evidentirana 150.651 nezaposlena osoba, što je 4,7 posto manje nego krajem svibnja, ali i 34,3 posto više nego koncem lanjskog lipnja, pokazuju u petak objavljeni podaci HZZ-a.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

"Bit će duboka, ali kratka kriza. Srećom smo dio EU-a i drugi odlučuju o nama"

Stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević skreće pažnju na to da "onih 10 milijardi nije hrvatska odluka". O "kuni ili euru" kaže i to da neki hrvatski političari kao da imaju Napoleonov kompleks, u svijetu ima 100 gradova većih od Hrvatske, a nemaju svoje valute.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

HUB: Presude Suda EU-a potvrđuju obvezujući pravni učinak sporazuma o konverziji

Hrvatska udruga banaka (HUB) ocjenjuje u petak da jučer donesena Suda EU-a nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni na temelju zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Michel predlaže nešto niži VFO i zadržava prijedlog plana za oporavak

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predlaže nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine, dok prijedlog plana za gospodarski oporavak od 750 milijardi eura ostavlja u obliku u kojem ga je Komisija predložila.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Cro kartica u ponudi ima samo jednu uslugu

Ministarstvo turizma u petak je na svojim web stranicama objavilo informacije o Hrvatskoj turističkoj kartici, kao i poveznice za web stranicu te kartice, na kojoj je zasad uz upute gdje i kako se izdaje objavljena samo jedna ponuda pružatelja usluga s popustima, i to jednog restorana iz Zadra.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Petrokemija uzela kratkoročni revolving kredit od 50 milijuna kuna

Kutinska Petrokemija u petak je izvijestila da je s Erste&Steiermärkische Bank potpisala ugovor o kratkoročnom viševalutnom revolving kreditu vrijednom 50 milijuna kuna, koji će se koristiti za opće korporativne svrhe.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Pandemija smanjila prihode Carlsberga, izgledi za ljeto neizvjesni

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u petak o padu prihoda u drugom tromjesečju zbog pandemije koronavirusa, uz neizvjesne izglede za ključne ljetne mjesece koji će ovisiti o mjerama suzbijanja zaraze.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da EU-ovi zajmovi za ponovno pokretanje gospodarstva nakon epidemije koronavirusa moraju biti pošteni i fleksibilni te da se ne smiju miješati s politikom, prenosi mađarska agencija MTI.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

HUP: Treba riješiti problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima

Nakon provedenog istraživanja o veličini i oblicima legalnog i ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su priopćili da je u zajedničkom interesu Vlade, duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

Azijske burze u minusu zbog širenja pandemije

Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.

Izvor:
Datum: 10.7.2020.

HNB: BDP bi mogao pasti 9,7 posto, iduće godine rast 6,2 posto

Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP Hrvatske u ovoj bi godini mogao pasti za 9,7 posto, a u 2021. očekuje rast ekonomske aktivnosti za 6,2 posto, izvijestili su četvrtak iz središnje banke u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Izvor:
Datum: 9.7.2020.

Glavni tajnik UN-a pozvao države da odbace ugljen, odaberu čistu energiju

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u četvrtak države da prestanu financirati ugljen i okrenu se čistim energijama te da se obvežu da neće graditi nove termoelektrane na ugljen.

Izvor:
Datum: 9.7.2020.

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izvor:
Datum: 9.7.2020.

Hrvatska u petak ulazi u ERM II, svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu

Hrvatska i Bugarska trebale bi u petak biti primljene u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Izvor:
Datum: 9.7.2020.