^

Istarski obrtnici: Zbog korone je nestalo 90 obrta, bit će još gore

U pulskom Udruženju obrtnika, koje broji 2770 članova, od 1. ožujka do danas odjavljeno je 48 obrta. Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom, njih devet.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Sutra poskupljuje gorivo?

Kako kažu podaci stranice cijenegoriva.info, sutra bi gorivo moglo jako poskupljeti.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Angela Merkel protiv miješanja Europske komisije u spašavanje Lufthanse

Njemačka kancelarka Angela Merkel se protivi najavama Europske komisije koja planira odobrenje za državnu pomoć zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa uvjetovati oduzimanjem ekskluzivnih prava na polijetanje i slijetanje, javlja dnevnik Handelsblatt u ponedjeljak.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Do 5. lipnja zahtjevi za 'covid' kredite HBOR-a u turizmu

Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je u ponedjeljak da će HBOR zbog velikog interesa poduzetnika i ograničenih sredstava subvencije, zahtjeve za kredite po programu Obrtna sredstva za mala i srednja poduzeća u turističkim djelatnostima iz mjere Covid-19 primati do 5. lipnja.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste

Španjolska će 1. srpnja ukinuti karantenu za strane turiste, objavila je u ponedjeljak španjolska vlada, dva dana nakon najave ponovnog otvaranja granica za međunarodni turizam u srpnju.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Postignut dogovor, njemačka vlada spašava Lufthansu s 9 milijardi eura

Njemačka vlada i vodeći avioprijevoznik Lufthansa postigli su dugo očekivani dogovor o pomoći u vrijeme koronakrize, kazali su u ponedjeljak izvori u vladi.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto

Prošlog je tjedna u Hrvatskoj broj fiskaliziranih računa povećan za pet posto u odnosu na tjedan ranije, a njihov iznos za jedan posto u odnosu na tjedan ranije ove godine, dok se na godišnjoj razini i dalje bilježi njihov dvoznamenkasti pad, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Glas poduzetnika: nedopustivo da su mjere pomoći ograničene na tri djelatnosti

Udruga Glas poduzetnika smatra da je nedopustivo da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti - turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, a traži i transparentnost u trošenju bespovratnih EU sredstava namijenjenih mjeri očuvanja radnih mjesta.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Hoće li se nastaviti program POS-a?

Vladina agencija APN i grad Prelog potpisali su ugovor o gradnji 20 stanova iz programa poticane stanogradnje. Stanovi su namijenjeni mladim obiteljima i bit će završeni za godinu i pol.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Avioprijevoznici poručuju: Britanija mora dogovoriti 'zračne mostove'

Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Za vikend otvorena 133 hotela i 65 kampova: Nužne su ciljane promotivne kampanje

Proteklog je vikenda krenulo jače aktiviranje turističkih kapaciteta s otvorena 133 hotela i 65 kampova, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska udruga turizma (HUT), koja smatra da je sada nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Madrid i Barcelona otvorili terase kafića zabrinuti turističkom sezonom

Madrid i Barcelona, gospodarski najrazvijeniji ali i koronavirusom najpogođeniji dijelovi Španjolske, u ponedjeljak su otvorili terase kafića, crkve i knjižnice za ograničeni broj posjetitelja čime su prešli u novu fazu popuštanja mjera.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu

Potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak je zatražena za gotovo 485 tisuća radnika, što je 38 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, a poslovni subjekti koji su primili potpore čine 38 posto poslovnih prihoda svih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća, podaci su iz Fininfo analize.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Francuska izdvojila 450 milijardi eura za pomoć gospodarstvu

Francuska vlada izdvojila je 450 milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u vrijeme koronavirusne krize, što odgovara petini bruto domaćeg proizvoda, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.

Cijene nafte porasle već četvrti tjedan zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu postupno pokreću gospodarske aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa se očekuje oporavak potražnje.

Izvor:
Datum: 25.5.2020.