^

Portugal identificirao prvi slučaj južnoafričke varijante koronavirusa

Prvi slučaj južnoafričke varijante koronavirusa otkriven je u petak u Portugalu, objavio je zdravstveni institut Ricardo Jorge, prenosi novinska agencija Lusa, dok zemlja nastoji obuzdati veliki rast slučajeva zaraze koji se djelomično pripisuje širenju britanske varijante.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

German firefighters bring third convoy of aid to quake-hit area

Forty-three German firefighters from the state of Baden-Württemberg on Friday brought the third convoy of aid to the quake-hit area in Croatia aboard 16 trucks and four vans, including 17 housing containers, firefighting equipment and construction materials.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu

AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Incident na Kapitolu: Republikanac htio ući u donji dom s napunjenim pištoljem

Policija Kapitola istraživala je u petak incident u koji je bio uključen republikanski zastupnik kod kojeg je pronađen napunjeni pištolj dok je pokušavao ući u Zastupnički dom, otkrio je dužnosnik Kapitola.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

CDC: Čini se da su ozbiljne alergijske reakcije na Modernino cjepivo rijetke

Čini se da su ozbiljne alergijske reakcije na Modernino cjepivo protiv covida-19 prilično rijetke, priopćio je u petak američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nakon što je preko 4 milijuna ljudi primilo prvu dozu tog cjepiva.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Crvena linija o seksualnom zlostavljanju maloljetnica u regiji

Jesu li društva i institucije širom regije spremne podržati žrtve seksualnog zlostavljanja? Kako izbjeći predrasude i sekundarnu viktimizaciju žrtve? Je li Milena Radulović pokrenula lavinu koja će promijeniti statistiku da tek svaka deseta žena žrtva seksualnog zlostavljanja na zapadnom Balkanu prijavi svog zlostavljača? O seksualnom zlostavljanju maloljetnica u regiji u Crvenoj liniji govore Jelena Veljača, glumica, Aleksandra Šandor iz Fondacije „Tijana Jurić“ i Haris Pašović, redatelj.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Dodik članicu SIP-a javno izvrijeđao. Uslijedile brojne osude

Veleposlanstva utjecajnih zapadnh zemalja, te misija OESS-a i Ured visokog predstavnika (OHR) u petak su oštro kritizirali predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih napada na Središnje izborno povjerenstvo te zemlje te šovinističkog vrijeđanja jedne od članica ovog tijela. 

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Zagreb among top three European capitals with cleanest accommodation

Zagreb has been ranked third by users of the global online accommodation booking platforms Booking.com, Airbnb and Tripadvisor among 20 European capitals with the cleanest tourist accommodation, the City of Zagreb Tourism Board (TZGZ) said on Friday, citing a recent survey.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Dnevnik u 18 /Zagreb/ 22.01.2021.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Objavljena snimka tuluma u Covid bolnici, ravnatelj iznenađen

RTL je objavio u petak snimku tuluma medicinskih sestara i pomoćnog osoblja koji su bez epidemioloških mjera u Kliničkoj bolnici Dubrava slavili do kasno u noć, a taj slučaj iznenadio je ravnatelja KB Dubrava Ivicu Lukšića koji je najavio da će utvrditi sve činjenice.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada prijavljeno 35.153 oštećenih objekata

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je prijavljeno 35.153 oštećenih stambenih objekata u razornom potresu, od čega je pregledano 19.721 objekata, navedeno je u petak navečer iz županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

WHO: Dogovor s Pfizerom omogućit će cijepljenje u veljači u siromašnim zemljama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u petak da je postigla sporazum s Pfizerom o 40 milijuna doza njegova cjepiva protiv covida-19, što će omogućiti početak cijepljenja u siromašnim zemljama u slopu programa COVAX u veljači.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Za razliku od prethodnika, Biden s deset uredbi kreće u rat protiv covida

Američki predsjednik Joe Biden započinje svoj treći radni dan u Bijeloj kući. Prvi potezi usmjereni su na borbu protiv koronavirusa, ali i vraćanje Sjedinjenih Država u globalnu politiku.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Šef granične policije Gruda seksualno uznemiravao policajke. I dalje radi

U nizu vijesti o seksualnom uznemiravanju žena, o čemu se sve više javno progovara, pozornost je privukao slučaj iz hrvatske policije. Načelnika postaje granične policije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prijavile su policajke, no dok je u tijeku disciplinski postupak na sudu jer je unutarnja kontrola zaključila da su optužbe utemeljene - on i dalje radi, i to kao njihov šef.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.

Banija danas: Nedostaje kućica, kontejnersko naselje još se nije počelo graditi

I dalje stižu donacije na potresom pogođeno područje. Slovenska vlada poslala je 8 kontejnera. Na teren je dosad stiglo 706 kontejnera i kućica, a zahtjeva je tri puta više. A dvanaest dana otkako je krenula izgradnja kontejnerskog naselja u Petrinji - nije se dogodilo ništa i traži se krivac. Što se pak događa ispod zemlje s novim uređajima provjeravaju seizmolozi.

Izvor:
Datum: 22.1.2021.